24 Juli 2015

Ik schrijf hier steeds over ervaringen van mij of van de BFA, maar deze keer wil ik toch eens mijn gal spuwen.

Ik zal daarbij misschien enkele mensen en organisatie’s tegen de schenen schoppen, maar ik vind dat mensen de waarheid horen te weten..

En dan heb ik het over instellingen en actie’s om goede doelen te steunen, je kan ze wel…de postcodeloterij, de vriendenloterij of stichting dierenlot.

Door mee doen met een van deze loterijen steun je een goed doel, of als je de reclame mag geloven van stichting dierenlot dan help je kleine armlastige stichtingen die bijvoorbeeld honden opvangen..

Maar wat voor goed doel steun je dan?..

Ik zal eens beginnen met de postcodeloterij, wij hebben eens gekeken of wij misschien in aanmerking komen voor hulp.

Als je dan op de website de voorwaarden leest, en dan vooral de kleine bekende lettertjes dan kun je als stichting minimaal 500.000 euro krijgen van de postcodeloterij.

Dat klinkt natuurlijk heel erg mooi, maar om de 500.000 euro te ontvangen moet je minimaal zelf 250.000 euro aan donatie’s genereren.

Nu kunnen wij alle hulp gebruiken maar wanneer wij zelf 250.000 euro per jaar aan donatie’s kunnen ophalen dan hebben wij de hulp van de postcodeloterij niet meer nodig.

Maar het komt er op neer dat de postcodeloterij dus geen kleine stichtingen helpt maar alleen de grote jongens die al minimaal 250.000 euro per jaar aan donaties ontvangen..

Bij verder onderzoek gelden deze regels ook voor de vriendenloterij enz….

Maar wie steunt de postcodeloterij dan wel?

Zij steunen dus wel de dierenbescherming, waar de directeur ruim 150.000 euro per jaar verdiend, en stichting het Flevo Landschap, waar ook de directeur ruim 125.000 euro verdiend.

En dan hebben wij het nog niet over de onkosten die zij declareren…

En wat te denken aan het kapitaal wat er al is, of waar het geld voor gebruikt word?

De dierenbescherming heeft bijvoorbeeld al 90 miljoen op de rekening staan, tja dat zet je misschien toch wel aan het denken wanneer de collectant aan de deur staat…of niet soms?

En dan het Flevo Landschap….die kopen bijvoorbeeld ontroerend goed om dat later blijkbaar tegen winst weer van de hand te doen, je zou toch denken dat donatie’s en subsidie’s gebruikt worden voor de doelstelling van de stichting….

Helaas niets is minder waar, er word gewoon handel gevoerd met de donatie’s, dan ga je jezelf toch afvragen of het nu stichtingen zijn of gewoon bedrijven?

En dan stichting Dierenlot, ja die reclame…..dat klinkt goed toch?

Maar ook hier klopt er niets van…

Onze stichting is door diverse mensen aangedragen voor een donatie, dan zou je denken dat ze gaan kijken wat je stichting doet…wat is de doelstelling…enz enz..

Nee…..ook dat gebeurt er niet…Ik krijg dan een schrijven dat ik jaarverslagen moet inleveren, de persoonlijke gegevens van de bestuursleden moet geven….de boekhouding, bewijs van inschrijving van de KvK…de statuten enz enz…

En als je dit dan inlevert krijg je nog geen donatie, nee dan gaan ze alles bekijken om te beoordelen of je op de lijst komt…

De lijst?….ja de lijst…de lijst van stichtingen die in de toekomst misschien in aanmerking komen voor een donatie..misschien dan he?

Maar dan ga je eens op onderzoek wat dierenlot dan eigenlijk doet….dierenambulances doneren, tja…oke…ik vertel daar maar niets over…

Maar dan gebeurt er iets heel ergs….er breekt brand uit bij Norma…echt, ik was geshockeerd…dit is de grote nachtmerrie voor iedere opvang…

En wat doet dierenlot?…geeft meteen 5000 euro..

Ik had op dat moment juist contact met dierenlot over onze stichting, dus ik vraag hoe dat zit…

euh ja dat is het noodfonds….blijkbaar word er nu blindelings 5000 euro gegeven…

Maar later zie ik de oproep van dierenlot…ze willen minmaal een ton ophalen voor Norma, op zich goed dat er hulp komt voor Norma…maar dan toch…klopt dit toch niet…of zie ik dat verkeerd?

Dus ik stel toch maar eens vragen hoe dat zit…..

Ja Norma heeft de gevraagde gegevens gewoon op haar website staan en zij heeft ook een ANBI status…..

Nee hoor, Norma heeft geen ANBI status maar heeft deze aangevraagd, en ik kan de gegevens ook nergens op de site vinden?

Ja en dan zwijgt Dierenlot…en als mensen nu onze stichting aandragen voor een donatie dan krijgen ze nu te horen dat wij geen ANBI status hebben dus niet in aanmerking komen voor hulp…

Dan lijkt het toch sterk erop dat Dierenlot geselecteerd doneert, en niet waar aan u het zou willen….

Wij hebben geen ANBI ?…nee inderdaad hebben wij geen ANBI status.

En ik zal duidelijk maken waarom niet, om een ANBI status te hebben moet je voldoen aan bepaalde eisen en dat is bijvoorbeeld dat je alle prive gegevens van het bestuur openbaar op de website moet zetten en een jaarverslag openbaar neer moet zetten wat ook onze donateurs bekend maakt, dit terwijl ik hun heb belooft anoniem te blijven..

Tja en dan moet ik kiezen, of een ANBI status…of mijn belofte nakomen..

Helaas voor de ANBI ben ik een man van mijn woord, en belooft is belooft..ik heb sommige donateurs belooft anoniem te blijven ivm hun veiligheid en deze belofte houdt ik..

En wat zegt een ANBI status?….niets…bedrijven kunnen hun gift aftrekken bij de belasting, en verder zegt het eigenlijk niets…het geeft geen garantie dat uw geld word gebruikt voor het redden van dieren….

De Dierenbescherming heeft ook een ANBI status…en de directeur heeft een leuk salaris…en ook Het Flevo Landschap heeft een ANBI status, en ook daar verdient de directeur een aardig bedrag en word er vrolijk handel gedreven met uw gedoneerde geld…

En zo weet ik nog wel een paar instellingen met een ANBI status waar ze vrolijk geld over de balk gooien..

Wil je een goed doel steunen?….geeft dan gewoon rechtstreeks aan dat goede doel en laat je niets wijsmaken…

Zit er bij jou in het dorp een leuke kattenopvang of een egelopvang ?….geef hun dat tientje….dan weet je zeker dat het goed terecht komt

 

Geniet van het mooie weer en doneer rechtstreeks ­čśë

 

gr,Doggy