Agressieve Honden

Agressieve honden ?

Zo nu en dan komt het weer in het nieuws terwijl het dagelijks gebeurt, een bijtincident en dat word dan meteen aangepakt om een aantal hondenrassen in een kwaad daglicht te zetten.
Zo is het nu zelf zover dat staatsecretaris van Dam een heuse lijst heeft gemaakt van risico honden.
Deze is gebaseerd op onderzoek door diverse experts van zowel binnen als buitenlandse experts, ik zet toch wel mijn vraagtekens bij deze experts.
In deze tijd waar je word doodgegooid met gedragsdeskundigen zoals bijv Cesar Milan, zie je overal ineens kleine Cesar Milantjes verschijnen.
Mensen die een televisieprogramma als informatie gebruiken en ineens zichzelf zien als gedragsdeskundige, en daarbij meer kapot maken dan dat zij goed doen.
Maar goed, ik dwaal af…
Ik vraag mij toch sterk af of Dhr.van Dam wel weet waar hij mee bezig is?
Heeft de overheid na de RAD nog steeds niets geleerd van zijn fouten?
Dat er een oplossing moet komen voor deze bijtincidenten daar ga ik niet eens over in discussie maar de oplossingen die worden geboden……..lossen die daadwerkelijk iets op ?
Een verplichte cursus voor de houder van een hoog risico hond, deze zou de eigenaar verantwoordelijkheid moeten bij brengen en een bijtincident moeten voorkomen.
Dat doet mij denken aan het verplicht behalen van je rijbewijs voordat je in een auto mag rijden.
Maar wat draagt dat rijbewijs nu eigenlijk bij?
Rijd je met een rijbewijs nooit te hard ?
Je drinkt niet als je rijd ?
Nee, met een rijbewijs is het aantoonbaar dat je weet hoe het hoort…..maar is geen garantie dat je dit ook volgens de regels doet.
Een cursus voor een houder van een hoog risico hond is hetzelfde, na het behalen van de cursus weet de houder hoe het hoort…..maar is geen garantie dat hij het ook zo gaat doen.
Er veranderd dus nog steeds niets, want de veroorzakers van bijtincidenten weten exact wat zij doen en wat de gevolgen zijn.
Na het bijtincident is het nog steeds de hond die word gestraft en neemt de houder van de hond gewoon weer een nieuwe hond die later weer gestraft word voor de fouten van zijn baas.
In de jaren dat wij honden redden hebben wij allerlei rassen in handen gehad, van een Chihuahua tot een Bull terrier…..een Poedeltje tot een heuse Amerikaanse Stafford..
En de honden waar ik door gebeten ben dat waren altijd de kleine angstbijtertjes die na jaren van mishandeling alleen nog maar uit angst van zich afbeten.
Dit tot tegenstelling van de grote honden, Amerikaanse staffords die jaren mishandeld en verwaarloosd in schuren hebben gezeten…..Bull terriers, Bullmastifs….nooit heeft er ook maar een mij gebeten.
Dat zegt voor mij meer over de honden dan een uitspraak van een zogenaamde gedragsdeskundige.
Misschien moet de overheid, en in dit geval Dhr.van Dam zich eens duidelijk laten voorlichten en de juiste oplossing toepassen.
En dat is het daadwerkelijke probleem aanpakken.
Houders die verantwoordelijk zijn voor een bijtincident een houdverbod geven voor een X aantal jaar.
Bestuurders die rijden onder invloed word ook het rijbewijs ingenomen, meer dan 50km te hard…rijbewijs kwijt..
Waarom dan niet met een bijtincident?
Bijtincidenten is een probleem waar een oplossing voor moet komen maar stop met het straffen van onschuldige honden en straf de echte schuldigen…….en dat is zoals bijna altijd de mens !!