Sluiten of niet sluiten

Wij krijgen met regelmaat de vraag of de (brood)fokkerij waar wij honden vandaan hebben gehaald ook gesloten word.

Erg naïef om te denken dat elke fokkerij sluit wanneer wij zijn geweest.

Wij komen in fokkerijen waar 400 tot 600 honden geen uitzondering zijn, maar ook aantallen van 1200 is voor ons geen verrassing…..wanneer wij dan de mogelijkheid hebben om daar 5 of 10 honden weg te halen…dan zul je wel begrijpen dat de fokkerij gewoon door draait.

Mensen hebben ook vaak geen flauw idee wat de werkelijkheid is en worden verblind door de meest duistere verhalen en foto’s waar de herkomst niet van te achterhalen is.

Je moet ook begrijpen dat er heel veel verschillende soorten fokkerijen zijn, waar honden gewoon op een laag ontlasting liggen maar ook waar ze in schoon zaagsel liggen, fokkerijen waar de honden hun hele leven in een hok leven….maar ook fokkerijen waar ze een groot deel van de dag gewoon loslopen..

Wij zijn zelfs bij een fokkerij geweest waar een groep van 20 tot 25 honden gewoon kwispelend achter de eigenaar over het terrein lopen…wanneer je dit niet gezien hebt dan is dat je niet voor te stellen..

Uiteindelijk hoef je het niet eens te zijn met deze vorm van fokken maar wanneer je in een grote varkensfokkerij bent geweest schrik je nergens meer van.

En ondanks al het leed en gekrijs van de biggen eten de meeste mensen s’avonds gewoon lekker hun stukje vlees en hoor je daar weinig over….terwijl ze bij de honden zich gelijk afvragen of de fokkerij ook gesloten word.

Het is een industrie die je niet kunt stoppen, zolang mensen puppy’s blijven kopen….zolang blijft dit bestaan.

Zolang mensen bij de professionele rasfokker de prijs niet willen betalen is er een markt voor goedkopere honden.

Het enige wat wij kunnen doen is de meest ernstige fokkerijen….de daadwerkelijke broodfokkerijen proberen te stoppen en ons schikken naar de overige fokkerijen.

Waar ons de mogelijkheid word geboden om honden een tweede kans te bieden en er geluisterd word naar eventuele argumenten van ons.

Onze prioriteit is en blijft het welzijn van de dieren.

Ik weet het…soms zou je anders willen maar moet je de realiteit accepteren….